Fakta om världsböndagen
- Firas första fredagen i mars varje år med gudstjänster kring ett gemensamt tema – i Sverige på cirka 150 platser
- Kollekten som samlas in går till stipendier för unga kvinnors yrkesutbildning i låginkomstländer samt projekt
- Administreras av en speciell Böndagskommitté i nära samarbete med den internationella World Day of Prayer
Folder i pdf-format med fakta om Världsböndagen
Världsböndagen
Från solens uppgång till dess nedgång – samma gudstjänst firas runt hela jorden samma dygn den första fredagen i mars. Samma gudstjänst i Nya Zeeland, Australien, Asien, Afrika, Europa, Amerika ända bort till Hawaii. En syskonskara som omringar hela vår jord – i förbön för fred och kristen enhet. Böner beds på mer än 100 språk med början när gryningen kommer i Tonga och slutar 40 timmar senare i Alaska. I Sverige har vi varit med sedan 1931 – och samlas på nära 150 platser.
Varför just kvinnornas böndag?
Ett enkelt svar är att det började spontant bland kvinnor och har inte minst under de senaste decennierna ständigt engagerat nya kvinnogrupper. I Sverige har man fått många bevis på vad denna gemenskap med åtföljande ansvar betytt för framför allt kvinnor i tredje världen – men också i vårt land. Idag inbjuds alla intresserade att vara med.
Vilka står bakom programmen?
Det är Internationella böndagskommittén som vid sina konferenser fastställer teman för närmaste femårsperiod. Teman och gudstjänstprogram är alltså samma i hela världen under Världsböndagen. Programmet görs av dem som är ansvariga för Världsböndagen i olika länder. Varje år kommer alltså ett nytt program på engelska – som sedan översätts till olika språk och kompletteras med inhemska inslag, t.ex. i form av förslag till sånger och psalmer i anslutning till ämnet. I böndagsmaterialet ingår också bibelstudier, bakgrundsinformation om det aktuella landet samt ett material för barn.
Varje program har ett samlande tema och förslag till böneämnen utifrån aktuella behov eller bibelord. Som ett exempel kan nämnas en hälsning från en kvinnogrupp i Surinam i 2018 års program som handlade om skapelsen och miljön: ”Samspelet mellan människor, djur och natur är helt ur balans. Många håller med om att vi människor är orsaken till det. Samtidigt är det vi som kan återställa jämvikten mellan oss människor och Guds skapelse. Vi kvinnor i Surinam tror att den kristna trosgemenskapen kan ge ett stort bidrag när det gäller att bevara en dräglig, hälsosam och trygg miljö. Jordens framtid för kommande generationer är viktig för oss. Vi tror att det är ett av grunddragen för den kristna tron. VI påminns om relationen mellan Gud och skapelsen, Gud och mänskligheten. Det handlar om att ha respekt för allt levande.” Ett högst aktuellt ämne.
Allmänt kan tanken bakom böndagen uttryckas så här: Med utgångspunkt i det egna landets aktuella situation ber man om förbön för egna förhållanden, påminner om bönens möjligheter, uttrycker sin tacksamhet över gemenskap över alla gränser av nation och samfund genom den övergripande tron på Kristus och slutligen formuleras en vilja att genom denna dag lyfta fram och stärka den kristna enheten.
Hur organiseras arbetet i Sverige?
För översättning och distribution av material samt fördelning av medel svarar böndagskommittén inom Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd. För de ekumeniska gudstjänsterna, som denna dag anordnas i vårt land ansvarar lokala böndagskommittéer.
I samband med gudstjänsterna tar vi i vårt land upp en kollekt, till stipendier för unga kristna kvinnor i tredje världen för hjälp till yrkesutbildning. Stipendiaterna utses på grundval av ansökningshandlingar från de svenska kyrkor/organisationer som samarbetar med Sveriges ekumeniska kvinnoråd/Världsböndagen angående stipendieansökningar. Sedan 1958 har ca 3.500 studenter som fått stipendium i Afrika, Asien, Mellanöstern och Latinamerika fått en yrkesutbildning tack vare böndagskollekterna. Dessa stipendier har varit av mycket avgörande betydelse. För några år sedan blev det också möjligt att söka pengar för projekt.
1984 var temat Levande vatten från Kristus, vårt hopp (Joh 7:37-39) då ansvarade Sverige för programmet.
Världsböndagskommittén söker ny ordförande
Fakta om världsböndagen
- Firas första fredagen i mars varje år med gudstjänster kring ett gemensamt tema – i Sverige på cirka 150 platser
- Kollekten som samlas in går till stipendier för unga kvinnors yrkesutbildning i låginkomstländer samt projekt
- Administreras av en speciell Böndagskommitté i nära samarbete med den internationella World Day of Prayer
Folder i pdf-format med fakta om Världsböndagen
Material för 2023
Inspelad gudstjänst
2022
Aktuellt om Världsböndagen
Aktuellt om Världsböndagen
Material för Världsböndagen 2023
Här kan du ladda ner material för Världsböndagen 2023. Tema: ”Jag har hört om er tro”. Programland: Taiwan.
Världsböndagskommittén söker ny ordförande
Världsböndagen är ett inspirerande sammanhang, med en världsvid ekumenisk kvinnorörelse som genom bön sammansvetsar kvinnor från cirka 100 länder i en gemensam bönedag för fred och rättvisa med mottot ”Lär känna-Be-Handla”. Världsböndagskommittén i Sverige söker nu en...
Inspelad gudstjänst för Världsböndagen 2022
En gudstjänst har spelats in för Världsböndagen 2022, klicka på videospelaren nedan eller se den på youtube.Tema: ”Jag vet vilka avsikter jag har med er” Programland: England, Wales, Nordirland Du kan skicka en gåva via Swish eller Plusgiro, tack för din gåva. Swish:...
Material för Världsböndagen 2022
Här kan du ladda ner material för Världsböndagen 2022. Tema: ”Jag vet vilka avsikter jag har med er”. Programland: England, Wales och Nordirland.
Digitalt firande av Världsböndagen 2021
Många är vi som gärna vill fira Världsböndagen den 5 mars, men i år ser det just nu inte ut att bli möjligt att göra det fysiskt/konkret. Därför har Världsböndagskommittén gjort inspelade gudstjänster tillgängliga (både på svenska och på engelska) så att vi alla kan...
Material för Världsböndagen 2021
Här kan du ladda ner material för Världsböndagen 2021. Tema: ”Bygg på en stadig grund”. Programland: Vanuatu
Material för Världsböndagen 2020
Här kan du ladda ner material för Världsböndagen 2020. Tema: ”Stig upp, ta din bädd och gå!”. Programland: Zimbabwe
Rapporter från Världsböndagen 2019
Rapporter från firandet av Världsböndagen 2019 runt om i Sverige.
Lokala program – Världsböndagen 2019
Världsböndagen 2019 firas fredagen den 1mars runt om hela världen. Nedan finner du de lokala program som rapporterats in med firande på själva världsböndagen 1 mars, eller vid ett annat tillfälle.
Material för Världsböndagen 2019
Här kan du ladda ner material för Världsböndagen 2019. Tema: ”Välkomna, allt är färdigt”. Programland: Slovenien.