kuhguohuhbhb

Gottsunda kyrka foto: Anna-Tora Martin

iuhoiuhoiuhoiuh oiuh oiuh oiu

Storvreta kapell foto: Anna-Tora Martin

iuhoiuhoiuhoiuh oiuh oiuh oiu

Storvreta kapell foto: Anna-Tora Martin

iuhoiuhoiuhoiuh oiuh oiuh oiu

S:t Larsgården, Sollentuna. Foto: Lilian Lama

iuhoiuhoiuhoiuh oiuh oiuh oiu

Gottsunda kyrka foto: Lena Gunnarsson

”Jag uppmanar er alltså……ha fördrag
med varandra i tålamod och kärlek.
Efesierbrevet 4: 1–7

Rapport från årets firande runt om i Sverige

2024 års firande av Världsböndag förbereddes av VBD kommittén i Palestina och med tanke på den aktuella situationen i Gaza och Israel föregicks firandet av en del överväganden kring gudstjänstordningen och medverkan i firandet. Många firade ändå gudstjänsten så som den hade förberetts av VBD kommittén i Palestina. Här är ett axplock från de olika gudstjänsterna.

 

MALMÖ

Gudstjänsten firades mitt på dagen av ett tio-tal personer i Syster Astrids kyrka med efterföljande falafelmåltid. På eftermiddagen var det firande i S:t Andreas kyrkan där bland andra Tyska församlingen deltog.

LUND

I Lund firades gudstjänsten på flera platser: gudstjänsten mitt på dagen i Lunds domkyrka samlade ett 30-tal kvinnor från olika kyrkor som medverkade med uppgifter i gudstjänsten. På kvällen firades gudstjänsten i Sankt Knuts kyrka och även i Sankt Thomas kyrka där fat med apelsiner, tyger, olivolja och ett olivträd smyckade kyrkan.

RYDEBÄCK

I Bårslövs församlingsgård i Kvistofta församling firades Världsböndagen på kvällen som inleddes med information och bildspel. Därefter serverades en måltid med falafel, grönsaker, tabbouleh, oliver och citrondryck. Till kaffet fick alla även knafe. Skapandet av en altartavla som var med i gudstjänsten engagerade många. En grupp av diakon, präst, musiker, fritidsledare och husmor hade planerat firandet. Tillsammans kan vi. Tillsammans blir det bra. Tillsammans i bön om fred och försoning.

OSBY

I Osby samlades ett 15-tal personer från Svenska Kyrkan, Pingstkyrkan och Missionskyrkan för firande av Världsböndagen.

STORVRETA

Ett 20-tal personer firade mitt på dagen gudstjänsten i Storvreta kapell efterföljande sopplunch och baklava. Eva Åsjö kyrkoherde i Ärentuna ledde gudstjänsten tillsammans med Ingela Wikander pastor i Lyckobokyrkan.

SOLLENTUNA

I Sollentuna kyrka firades gudstjänsten av ett 40-tal personer. Två palestinska kvinnor läste var sin berättelse. Efter gudstjänsten visades en bildserie med bilder om landet, dess historia och politik, hälsa, kvinnors bidrag mm som den palestinska kommittén förberett. Ordförande hade lagt till en bild på konstnären Hiba Zegout från Gaza som dödades i oktober tillsammans med två av sina fyra barn. Efteråt bjöds det på palestinskt fika med apelsiner, pitabröd med hummus, oliver och baklava i församlingshemmet S:t Larsgården.

UPPSALA

I år firades världsböndagen i Uppsala i Gottsunda kyrka. Före gudstjänsten kl. 18.00 var det samtal och fika på kyrktorget ”Vardagsrummet”. Ett 30-tal personer firade sedan gudstjänsten i kyrksalen där den guldskimrande altartavla med fruktträd under skördetid förstärkte budskapet. Församlingsherde Tin Mörk hälsade välkomna och deltog med en betraktelse över Efeserbrevet 4: 1–3. Anna-Tora Martin ledde gudstjänsten tillsammans med Lena Gunnarsson, Birgitta L. Johansson – alla tre styrelseledamöter i Uppsala ekumeniska kvinnoråd. I övrigt deltog Ann-Sofie Hilborn, diakon i Gottsunda, med förbön och Ann-Sofie Efraimsson, diakon och verksamhetsledare för Uppsala kristna råd med Diakonicentrum, med textläsning. Gunnar Gillfors spelade orgel och piano.

GÄVLE

Världsböndagen firades i Åsängekyrkan. Firandet började mitt på dagen med sopplunch. Därefter firades gudstjänsten som leddes av Kerstin Rask Lind och samlade ett 10-tal personer. Det blev en fin och välsignad gudstjänst! Några kyrkor i Gävle valde att inte medverka detta år med tanke på situationen i Israel och Gaza. I gudstjänsten uteslöts meningen om Israels ockupation och några solosånger lades till.

SKELLEFTEÅ

Gudstjänsten firades i Stiftsgårdens kapell på kvällen med symboler för landet och kulturen, bla citrus, oliver, vallmo och nycklar.