Kvinnors längtan var ämnet för SEKs digitala studiecirkel den 20 november 2024 när Annika Linderfalk, kyrkoherde emerita, hjälpte oss och har gjort en kort sammanfattning och gett oss tips på böcker att fördjupa oss vidare i. Det finns en studieplan som användes i studiecirkel i Kvinnor i Svenska kyrkan. Annika kan vidarebefordra den om intresse finns för att gå vidare

Svenska Kyrkans Mission firar 150 år

Missionsstyrelse bildas 1874 av ärkebiskop Anton Niklas Sundberg. Svenska kyrkan sena med mission och ovilliga men tidens anda tvingade fram missionen som en del av hela kyrkans uppgift och ansvar. De som sändes ut var prästvigda män som skulle bygga kyrkor och församlingar- naturligtvis gärna med en hustru vid sin sida. Men snart väcks behov av kvinnor i missionen, först för att hjälpa missionsfruarna i hushåll och med skolundervisning. Kvinnor kommer ut som missionsarbetare, inte missionärer, och får som uppgift främst att förestå skolor och barnhem. Genom en kvinna, Hedvig Posse, blir också sjukvård en av missionens uppgifter. Starka kvinnor som oftast kom ur väckelsen med en kallelse att göra gott men begränsades av den förväntade rollen som kvinna i hem och kyrka, som kom med från Sverige. Det finns många kvinnor att lära känna i Jonas Jonssons bok. Men trots begränsningen så hittade kvinnorna nya roller och en vidgad världsbild i mötet med det nya.

Frikyrkans och missionssällskapen från 1800talets början
Väckelsens kvinnor i frikyrkan kom ut i mission för att omvända med den yttersta tiden som drivkraft. Omvända så många som möjligt till den sanna tron. De for ut utan styrelse, lön och krav på utbildning. De for ut eftersom det inte fanns några män som ville. De predikade frimodigt men när männen kom blev de ändå begränsade till kvinnliga uppgifter som fick samsas med evangelisationen. Så läser jag i Karin Sarjas avhandling och i andra böcker men har liten kunskap om de olika samfunden.
Kvinnorna var många. De fann nya roller men kämpade med de gamla könsrollernas krav. De var ekumeniska ute på missionsfälten och sökte sig mellan kyrkorna. De hade stort stöd av kvinnor i Sverige som läste breven och skickade pengar. De glömdes bort i historieskrivningen trots att det var mest kvinnor som sändes ut i missionsarbetet.
Det är en mycket kort sammanfattning av ett omfattande ämne och det finns mycket mer att berätta och ta reda på.

Böckerna som Annika visade:
Jonas Jonsson: Missionärerna
Karin Sarja: Ännu en syster till Afrika
Ingrid Kågedal: Gustava och bröderna i Ostafrika
Birgitta Frostin: Missionsbrudar och lingon
Birgitta Sandblad: Indien som jag minns det
Artikel från Elsa 4/2021
Ruth Nathorst: Nya möjligheter och gammalt motstånd- så gick det till när kvinnorna började predika i frikyrkan. Sveriges världshistoriska uppgift i denna tid
(är någon intresserad kan jag skicka en avfotografering av den som vi använde i studiecirkeln)

Kontaktuppgifter till Annika Linderfalk: annikalinderfalk@hotmail.com